Zasady używania garnków emaliowanych

Chcesz kupić komplet garnków emaliowanych, ale nie masz pewności czy to odpowiedni wybór. Z pewnością zdaniem niektórych osób, te produkowanie dzisiaj nie są już tak wytrzymałe, jak dawniej, jednak wiele zależy od tego, jak będziesz je stosować. Z pewnością mogą okazać się nie tylko trwałe, ale co bardzo ważne to również wybór w pełni ekologiczny.

Emalia na garnkach jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, do czasu aż nie zostanie uszkodzona. Uważać należy na zarysowania oraz odpryski. Jeżeli pozostaje gładka, a powierzchnia jest jednolita to potrawy, które przygotowujemy, są wysokiej jakości.

Co więc musimy wiedzieć o emaliowanych garnkach?

  1. Nie drapiemy i nie skrobiemy żywności, która przywarła do dna garnka.
  2. Do czyszczenia używamy ciepłej wody oraz płynu do mycia naczyń.
  3. Mycie garnków emaliowanych powinno odbywać się bezpośrednio po zakończeniu korzystania z niego, aby resztki jedzenia nie zasychały na jego powierzchni.
  4. W czasie gotowania, gdy musisz zamieszać potrawę w garnku emaliowanym, używaj do tej czynności akcesoriów wykonanych z drewna lub tworzyw sztucznych – takich, które nie spowodują porysowania wewnętrznej warstwy emalii.
  5. Jeśli zabrudzenia są trudne lub mocno zaschnięte namocz garnek w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń przez nawet kilkanaście godzin i dopiero po tym czasie delikatnie go umyj.
  6. Do czyszczeni używaj miękkich i delikatnych gąbek.
  7. Bezpośrednio po zakończeniu gotowania nie zamaczaj ich w zimnej wodzie, nie wywołuj chłodzenia bezpośrednio po podgrzewaniu i nie stawiaj na ogniu od razu po wyjęciu z lodówki. W takiej sytuacji najlepiej na chwile odczekać, aż będą one miały temperaturę pokojową. Nie lubią one szoku temperaturowego, który może doprowadzić do popękania emalii i konieczności wyrzucenia garnka.
  8. miejsce przechowywania garnków – zwykle jest to szafka lub specjalna półka. Dobrze jest w tym miejscu postawić na specjalne sylikonowe maty, które stanowią dobre zabezpieczenie przed uderzeniami, a co za tym idzie powstawaniem odprysków emalii.
  9. przechowywanie – powszechne jest również przechowywanie garnków, poprzez wkładanie jednego w drugi, nie jest to jednak rozwiązanie wskazane, gdy chodzi o emaliowane garnki, gdyż zdecydowanie łatwiej o uderzenia i uszkodzenia. Jeśli decydujemy się przechowywać je w taki sposób, warto zabezpieczyć przestrzenie pomiędzy nimi, wkładając tam papierowe ręczniki, gazety lub specjalne maty. W każdym razie coś, co będzie amortyzować przed uderzeniami i uchroni garnek przed zniszczeniem.

Jeśli będziesz z dużą dokładnością dbać o swoje garnki emaliowane i stosować zalecenia producentów, z pewnością będą Ci one służyć przez wiele lat. Będziesz mieć również pewność, że potrawy, które przygotowujesz, są zdrowe i bezpieczne dla Twojej rodziny. Garnki emaliowane świetnie sprawdzają się również w przechowywaniu żywności.Najważniejsze będzie szczególne dbanie o powłokę wewnętrzną naszych emaliowanych garnków. Uszkodzenie na zewnętrznej stronie naczynia nie powoduje większych problemów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *