Sposoby na szkuteczne usunięcie zabrudzeń z garnków emaliowanych

Pojawienie się trudnego zabrudzenia lub przypalenia, na naczyniu takim jak garnek emaliowany, nie jest z pewnością zjawiskiem rzadkim. Wystarczy chwila nieuwagi, zbyt długie gotowanie czy gęste danie na zbyt dużym ogniu i mamy murowane trudne do usunięcia zabrudzenie. Możliwe, że w takiej sytuacji nie uda się poradzić sobie jedynie ciepłą wodą z płynem do naczyń. Wówczas warto sięgnąć po cięższą broń i spróbować innych naturalnych sprzymierzeńców, którzy nie doprowadzą do uszkodzeń w obrębie powierzchni emaliowanej. Istnieje kilka prostych sposobów, które pozwolą na skuteczne wyczyszczenie garnków emaliowanych.

Jak skutecznie wyczyścić garnek emaliowany?

Sposób 1 – myjemy go ręcznie

Potrzebujemy: ciepłej wody, mydła, miękkiej gąbki oraz ścierki z bawełny lub mikrofibry.

Kawałek zwykłego, najlepiej szarego mydła wkładamy do emaliowanych garnków i zalewamy gorącą wodą, do chwili aż wytworzy się emulsja. Delikatnie mieszamy, jednak tylko drewnianą łyżką lub wykonaną z plastiku, aby nie doprowadzić do obtłuczenia. Mieszkanie zajmie chwilę, bo musi wytworzyć się piana. Tak zostawiamy garnki na jakieś 10-15 minut. Takie namoczenie pozwoli na usunięcie resztek jedzenia, które przykleiły się do garnka. Na koniec łatwo usuniemy je z zastosowaniem miękkiej gąbki.

Zakazane jest używanie ostrych części gąbki wykonanych z wełny stalowej, gdyż mogą one prowadzić do uszkodzenia emalii. Istotne jest również, aby garnek emaliowany był myty bezpośrednio po użyciu, żeby nie dopuścić do zaschnięcia zabrudzeń, które się pojawiają.

Po namaczaniu wodą z mydłem mogą pozostać jego resztki, ich usunięcie jest proste, gdyż wystarczy spłukać naczynie gorącą wodą. Na zakończenie należy osuszyć garnek ręcznikiem papierowym, ściereczką bawełnianą lub wykonaną z mikrofibry. Sprawdzamy również, że naczynie jest całkowicie wysuszone i nie pozostały na nim pozostałości mydła.

Sposób 2 – skuteczny na przypalenia, osad oraz przebarwienia

Potrzebujemy: sody, wody oraz drewnianej łyżki

Takie zabrudzenia jak osad, przypalenia czy przebarwienia świetnie usuwa się poprzez gotowanie roztworu sody oczyszczonej w naczyniu. Jest to wyjątkowo mało kłopotliwe zadanie – wlewamy 4 szklanki wody i wsypujemy 2 łyżki sody oczyszczonej. Można zwiększyć ilość, zachowując odpowiednie proporcje. W czasie gotowania delikatnie mieszamy całość z pomocą drewnianej łyżki. Na zakończenie dokładnie osuszamy garnek bawełnianą szmatką lub ręcznikiem papierowym.

Sposób 3 – na trudne zabrudzenia pasta z sody oczyszczonej

Potrzebujemy: zimna woda, soda oczyszczona, ocet biały lub winny w sprayu, stara szczoteczka do zębów.

Jeśli na naszych garnkach emaliowanych pojawiały się trudniejsze zabrudzenia, to ich usuwanie można skutecznie przeprowadzić pastą przygotowaną z sody oczyszczonej. Jej wykonanie nie przysparza problemów. Do zimnej wody dodajemy sodę oczyszczoną w takiej ilości, żeby uzyskać pastę, której konsystencja będzie przypominać pastę do zębów – najlepiej działać stopniowo.

Tak przygotowany produkt nanosimy na przypalenia. W celu dokładnego rozprowadzenia i pokrycia używamy dłoni lub papierowego ręcznika. Odstawiamy i zostawiamy na całą noc, w ten sposób dojdzie do pochłonięcia zabrudzeń. Kolejnego dnia weź ocet winny lub biały i dokładnie spryskaj nim zaschniętą na emalii pastę z sody. Następnie wykorzystaj starą szczoteczkę do zębów i dokładnie wyszoruj naczynie z pasty sodowej. Najlepiej szczotkować koliście, gdyż wówczas lepiej znikają zabrudzenia. Na zakończenie należy dokładnie opłukać i wysuszyć garnek emaliowany. Jeśli nie uda się usunąć wszystkiego za jednym razem, można powtórzyć całe działanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *