Klasyczny a może retro – czajnik emaliowany w Twojej kuchni

Czajniki, podobnie jak emaliowane garnki posiadają mnóstwo zalet. W związku z tym stają się coraz popularniejszym wyborem i goszczą już w wielu polskich kuchniach. Warto zastanowić się, czy decydując się na zestaw garnków emaliowanych nie kupić od razu również pasującego do całości czajnika. Patrząc na klasycznego przedstawiciela tego gatunku, większość z nas skojarzy go z ciepłem i babcią, która w takim lekko staromodnym, a może retro sprzęcie parzyła herbatkę w mroźne dni. Dawniej czajniki wykonane z plastiku lub stali nierdzewnej nie występowały, lub były niezwykle rzadkie.

Obecnie czajnik emaliowany jest tradycyjny, retro, ale na pewno niestaromodny. Dziś ich produkcja odbywa się z uwzględnieniem nuty nowoczesności. Dostępne są również nowości, np. utrzymane w kolorach beżu lub bieli czy specjalne czajniki emaliowane przeznaczone na płytę indukcyjną.

Czajnik emaliowany dla alergików

Z pewnością czajniki pokryte emalią to idealne rozwiązanie dla naszego zdrowia. Emalia, czyli warstwa specjalnej szklanej powłoki sprawia, że żadne chemiczne substancje nie trafiają do naszej wody. Jest ona bezpieczna, nie zmienia się jej smak. Są to aspekty szczególnie istotne u osób uczulonych.

Piękne zdobienia

Dawniej czajniki emaliowane zdobiło się niezwykle piękną i kolorową kalką. Do dnia dzisiejszego cieszą się one dużą popularnością pośród polskich konsumentów i są chętnie wybierane. Pośród klasycznych wzorów występowały kwiaty, owoce czy kurki. Za najbardziej tradycyjne uznaje się słoneczniki i maki. Nadal wytwarza się czajniki z różnymi zdobieniami. Powszechne są zarówno reprodukcję dawnych wzorów, jak i zupełnie nowe.

Dużą popularnością cieszą się również wyjątkowo piękne, jednokolorowe czajniki emaliowane. Stanowią one przykład połączenia elegancji, tradycji i nowoczesności w jednym. Idealne są te czarne, białe, beżowe i czerwone.

Zdrowy czajnik

Czajnik emaliowany jest w pełni zdrowy, oznacza to, że żadne substancje z jego wnętrza nie przedostają się do naszej żywności. Emalia stanowi dobre zabezpieczenie i nie dopuszcza do ich wnikania. Z tego powodu koniecznie jest unikanie uszkodzeń na naszych emaliowanych naczyniach. Wszelkie odpryski i zadrapania mogą sprawiać, że szkodliwe związki chemiczne ze stali znajdującej się pod emalią zaczną przenikać do naszego jedzenia.

W przypadku czajników emaliowanych koniecznością jest również uważanie na to, czym i jak je czyścimy. We wnętrzu może pojawiać się kamień, jednak ocet, który większość z nas chętnie używa w celu jego usunięcia tu się nie sprawdzi. Jest silnym kwasem i może doprowadzić do uszkodzenia emalii. Na rynku jest obecnie wiele środków do usuwania kamienia, które wyróżniają się wysoką skutecznością, ale i delikatnością. Z pewnością takie właśnie rozwiązania warto przetestować w przypadku garnków emaliowanych.

Najlepszy wybór

Piękny i klasyczny czajnik emaliowany z pewnością będzie stanowił ozdobę w każdej kuchni. Wybór tego odpowiedniego uzależnimy z kolei od własnego gustu i wystroju oraz kolorystyki naszej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *