Jakie garnki są najzdrowsze

W dzisiejszych czasach dysponujemy różnorodnymi wynikami badań i to, co kiedyś uznawano za dobre, dziś już nie koniecznie, takie właśnie jest. Dowiadujemy się powszechnie o poziomie szkodliwości różnych substancji dla naszego zdrowia. Z pewnością tę nowoczesną wiedzę warto wykorzystywać, nawet na co dzień, gdy gotujemy swoje posiłki, róbmy to w najlepszych garnkach, które nie powodują negatywnego oddziaływania na nasze zdrowie.

Coraz głośniej mówi się o tym, że substancje, z jakich wykonuje się garnki, mogą być szkodliwe i przenikać do produkowanego przez nas jedzenia, a w konsekwencji i do organizmu. Warto zastanowić się jednak czy i czego mamy się obawiać? Na co warto zwrócić uwagę, wybierając garnek?

Skąd pewność, że garnek jest bezpieczny?

Gdy wybieramy w sklepie garnki, warto sprawdzić, czy posiadają one atest PZH, czyli Państwowego Zakładu Higieny. Stanowi on gwarancję bezpieczeństwa produktu dla naszego zdrowia. Kwestia ta staje się szczególnie istotna, gdy w domu, gotowane przez nas dania jedzą małe dzieci.

Na co uważać?

W społeczeństwie zdarzają się uczulenia na nikiel. Osoby z tą dolegliwością powinny wystrzegać się garnków stalowych, w których ta substancja może występować. Zaleca się również unikania najtańszych garnków, które pochodzą od producentów, których nie znamy. Jeśli są one kiepskiej jakości, to może dość do np. obtłuczenia emalii. Gdy dojdzie do takiej sytuacji, emaliowane garnki należy wyrzucić, gdyż w miejscu uszkodzenia mogą zachodzić reakcje chemiczne, które spowodują pojawienie się szkodliwych dla zdrowia związków.

Warto również uważać na teflon, który na tanich produktach może łatwo się zedrzeć. Powinniśmy również zwrócić uwagę, że teflon to nazwa zastrzeżona przez firmę DuPont. Tańsze patelnie i garnki „teflonowe” są najprawdopodobniej podróbkami, które nie posiadają prawa to stosowania tej nazwy. Co więcej, w teflonie nieznanego pochodzenia mogą występować substancje o działaniu rakotwórczym.

Czy aluminium jest złe?

Można również usłyszeć głosy, że koniecznie należy pozbyć się z domu garnków aluminiowych. Jednak ile w tym prawdy? Po pierwsze współcześnie są one pokryte specjalną powłoką, dzięki czemu absolutnie nic nie przedostaje się do naszych posiłków. Mowa tu oczywiście o glinie, którego szkodliwością jesteśmy straszeni. Dodatkowo wytwarzanie garnków z aluminium ma obecnie miejsce z tzw. aluminium anodowanego, czyli specjalnie opracowane, dzięki czemu nie jest ono w najmniejszym stopniu szkodliwe dla naszego zdrowia. Wszystko to ma oczywiście zastosowanie, jeśli kupujemy garnki dobrej jakości od sprawdzonych producentów.

Jakie garnki wybrać i które są najzdrowsze?

Prawda jest taka, że dobre będą wszystkie wysokiej jakości garnki, posiadające atest PZH. Jeśli jednak niezależnie od atestu chcesz mieć pewność, że materiał, z którego wykonane są garnki, nie wchodzi w chemiczne reakcje z gotowaną żywnością, to najlepiej zdecydować się na zestaw garnków emaliowanych, ceramicznych, tytanowych lub szklanych. Z pewnością dla wielu osób istotne okaże się również wizualne dopasowanie ich do wystroju kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *