Jakie garnki dostępne są na rynku

Osobie, która nigdy samodzielnie nie kupowała garnków, w momencie, gdy przychodzi do ich wyboru, może zakręcić się w głowie od bogatej oferty rynkowej. Z pewnością nie każdy z nich będzie dla nas idealny, wiele zależy również od rodzaju kuchenki, z jakiej korzystamy, bo ona także determinuje rodzaj naczyń do gotowania.

Jakie więc wyróżniamy garnki i na jaki najlepiej się zdecydować?

Kuchnia to serce każdego domu – tu gotujemy ulubione dania, jemy wspólne rodzinne posiłki, a nawet często spędzamy czas ze znajomymi, bo wiele imprez szybko przenosi się do kuchni. To przestrzeń magiczna, która potrzebuje odpowiedniej oprawy i właściwych sprzętów. Na rynku popularnością cieszą się garnki wykonane z różnych materiałów.

Garnki ze stali nierdzewnej

Cieszą się dużą popularnością. Często są wykorzystywane w profesjonalnych kuchniach. Pasują z pewnością do nowoczesnych wnętrz, gdyż w ich wyglądzie można dostrzec pewną surowość. Ich walory to duża odporność na korozję, rdzę oraz wysokie temperatury. Przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej istotna będzie grubość dna, które jest głównym ogniwem odpowiedzialnym za równomierne nagrzewanie. Dzięki temu nie przypalamy potraw, lepiej się gotują. Wiele tego rodzaju garnków cechuje się dużą elastycznością, m.in. Liczne nadają się do stosowania na niemal każdej kuchence indukcyjnej, a niektóre można wykorzystać nawet w piekarniku. Niewątpliwą zaletą jest również fakt, że wyjątkowo łatwo utrzymać je w czystości.

Garnki aluminiowe

Jest to rodzaj garnków, który staje się coraz powszechniejszy. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt ich szybkiego nagrzewania się oraz lekkości. Aluminium samo w sobie jest szkodliwe, jednak została stworzona jego specjalna odmiana oraz wykorzystuje się specjalne powłoki.

Garnki żeliwne

To produkt ciężki, jednak wysokiej jakości. Zdecydowanie można je uznać za jedne z najlepszych garnków na rynku. Najczęściej posiadają one specjalną emaliowaną powłokę, dzięki której potrawy nie przywierają. Świetnie sprawdzają, że do długiego i wolnego gotowania potraw, które takiego podejścia wymagają. Żeliwo jest materiałem, który przez długi czas utrzymuje ciepło, cechują się też niezrównaną trwałością.

Garnek emaliowany

Emaliowane garnki są niezwykle klasyczne, korzystały z nich nasze mamy oraz babcie, korzystamy i my, wiele z nich służy nam przez bardzo długi czas. Ich powłoka wykonana ze specjalnej emalii zapewnia nieprzywieranie gotowanych potraw. To idealny wybór dla osób, które pozostają eko, są to bowiem garnki, które dzięki nowoczesnemu procesowi produkcyjnemu pozostają neutralne dla środowiska naturalnego. Nie posiadają również żadnych składników uczulających, jak nikiel w garnkach ze stali nierdzewnej, który dodatkowo może szkodzić naszemu zdrowiu. Niewątpliwą zaletą jest również fakt, że łatwo jest utrzymać je w pełnej czystości, a przygotowywane w nich potrawy mają piękny zapach i intensywny smak, gdyż garnki z tego materiału nie pochłaniają smaków i zapachów.

Na jaki garnek się zdecydować?

Na rynku znajdziemy kolorowe komplety garnków emaliowanych, zachowawcze i nowoczesne ze stali nierdzewnej, żeliwne i wiele innych. Wybór zależy od wielu czynników. Przede wszystkim powinniśmy zastanowić się co i jak gotujemy na co dzień, jaką posiadamy kuchenkę. Oczywiście wystrój kuchni i ich dopasowanie również jest istotne, ale nie najważniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *