Jak dbać o garnki emaliowane, żeby służyły nam jak najdłużej

Zestaw garnków emaliowanych z pewnością wymaga specjalnego traktowania, jeśli chcemy, aby posłuży nam możliwie jak najdłużej. Jak powinniśmy się nimi posługiwać i o nie troszczyć, by wywiązywały się ze swojego zadania przed wiele lat?

Jeszcze zanim je po raz pierwszy umyjesz

Emaliowane garnki posłużą Ci bardzo długo, jeśli będziesz stosować się do kilku prostych zaleceń, związanych z ich eksploatowaniem. Zacznijmy od tego, że gdy je kupisz, to jeszcze zanim po raz pierwszy je umyjesz, koniecznie należy nasmarować je tłuszczem. Może to być olej, smalec lub innym dowolnym i odstawić na kilka godzin. Gdy minie ten czas myjemy ciepłą wodą wraz z nieznaczną ilością płynu do mycia naczyń.

Na początku delikatnie

Garnek emaliowany w pierwszych dniach użytkowania, nie powinien on być stawiany na silnym ogniu. Na początek należy go raczej hartować. W związku z tym płomień powinien być stopniowo zwiększany.

Codzienne stosowanie emaliowanego garnka

Każdego dnia, gdy sięgamy po nasz ulubiony garnek w czasie przygotowywania dań, koniecznością jest uważanie, aby go nie upuścić, nie uderzyć czy nie obtłuc. Każde uszkodzenie sprawia, że nawet najbardziej kosztowny z garnków emaliowanych będzie całkowicie bezużyteczny i konieczne będzie pozbycie się go, gdyż szkodliwe substancje mogą się przed odprysk dostawać do naszej żywności.

Na co jeszcze należy uważać?

Każdy garnek emaliowany źle znosi wszelkie zmiany temperatury, szczególnie te gwałtowne. Jeśli wyjmiemy go z lodówki, nie powinno się stawiać go od razu na ogień, szczególnie duży, gdyż może to doprowadzić do popękania warstwy emalii, a wówczas garnek nie będzie się już do niczego nadawał i konieczne będzie wyrzucenie go do śmieci, możliwe nawet, że z zawartością, która była w ten sposób narażona na kontakt ze szkodliwymi substancjami chemicznymi, które mogłoby przedostać się z metalowej części znajdującej się pod emalią.

Postępowanie przy myciu garnków emaliowanych

Emaliowane garnki są chętnie wybierane, gdyż przede wszystkim nie zmieniają smaku ani zapachu potraw. Aby zachować tę ich właściwość, nie można dopuścić do ich uszkodzenia. W związku z tym do ich czyszczenia nie wolno używać żadnych ostrych narzędzi czy metalowych druciaków. Nie wskazany jest również gruboziarnisty proszek, ponieważ może prowadzić do znacznie szybszego starcia się powierzchni emaliowanej i garnek będzie nam służył krócej.

Takie nieprawidłowe działania z naszej strony mogą doprowadzić do tego, że powierzchnia garnka stanie się szorstka, będzie również ciemniejsza, a doprowadzenie jej do czystości będzie sprawiać coraz większe problemy.

Przypalone jedzenie

Jeśli zostawimy garnek emaliowany, przez zbyt długi czas na ogniu i gotowane jedzenie nadmiernie mocno przywrze do dna, przed umyciem należy go koniecznie namoczyć. W tym celu wlewamy do środka gorącej wody i dodajemy płynu do mycia naczyń. Ostawiamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Dopiero gdy odpowiednio odmoknie, dokładnie go myjemy, a w tym celu wykorzystujemy miękką gąbkę lub plastikowy druciak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *