Jak czyścić garnki emaliowane

Garnek emaliowany jest materiałem stosunkowo wdzięcznym, jeśli chodzi o czyszczenie. Ich umycie nie nastręcza zwykle wielkich problemów. W większości przypadków wystarczające jest zastosowanie klasycznie płynu do mycia naczyń i ciepłej wody. Jednak zdarzają się zabrudzenia bardziej uciążliwe, a nawet przypalenia, których usunięcie wymaga zdecydowanie cięższej amunicji. W takich sytuacjach warto pamiętać o starych, dobrych i skutecznych metodach naszych babć.

Codzienna pielęgnacja a czyszczenie garnków emaliowanych

Codzienne mycie po użyciu to z pewnością nie to samo, co czyszczenie od czasu. Emaliowane garnki wymagają takiej pielęgnacji. Od czasu do czasu, powinniśmy pamiętać o takim dokładnym, specjalnym czyszczeniu.

Zestaw garnków emaliowanych w naszej kuchni – i tak i nie

Garnek emaliowany jest chętnie wybieraną opcją, gdyż nie zmienia smaku i zapachu potraw, które przyrządzamy. Należy jednak bardzo uważać, gdyż stalowa blacha, która znajduje się pod warstwą emalii, może łatwo korodować i jeśli dojdzie do uszkodzenia powierzchni – jej odpryśnięcia lub znacznego zarysowania – to emaliowane garnki można już jedynie wyrzucić, gdyż przedostające się do żywności składniki będą niebezpieczne dla zdrowia. Ważne jest również, aby nie wykorzystywać ich na płycie grzejnej.

Przy czyszczeniu również zachowaj ostrożność

Z pewnością garnki emaliowane nie są wykonane tak, aby ewentualne zabrudzenia czy przypalone kawałki jedzenie, usuwać z nich na siłę, np. drapiąc nożem czy innymi narzędziami. W taki sposób ryzykujemy uszkodzenie warstwy emalii, a w konsekwencji nasz garnek będzie do wyrzucenia.

Jak więc najlepiej przeprowadzać czyszczenie?

Na co dzień dokładnie myj swoje garnki emaliowane płynem do naczyń i ciepłą wodą. Najlepiej wcześniej, bezpośrednio po gotowaniu je namoczyć, aby łatwiej było usunąć zabrudzenia. Od czasu do czasu jednak warto przeprowadzić dokładne czyszczenie. Przygotuj wówczas swój zestaw garnków emaliowanych i postępuj zgodnie z radami babć.

Zdecydowanie najlepszą metodą jest w tym przypadku wykorzystanie wody z sodą. Należy przygotować roztwór w proporcji 1 łyżka sody na 1 litr wody. Koniecznie należy zwrócić uwagę, aby w szorowaniu tego rodzaju naczyń nie stosować ostrych zmywaków. Unikajmy również wlewania wrzątku do zimnego garnka, gdyż możemy doprowadzić do jego uszkodzenia – pęknięcia emalii, co sprawi, że nie będzie się on już nadawał do gotowania. Wszelkie ostre materiały ścierne i narzędzia również są odradzane, gdyż prowadzą do zadrapań i odprysków.

Jeśli decydujemy się na wykorzystanie sody to najlepiej zalać nią garnek i zostawić na jakiś czas. Gdy do niego wrócimy, myjemy miękką gąbką lub szmatką i płynem ze środka. Wszystkie zabrudzenia powinny łatwo ustąpić.

Jeśli zabrudzenia na naszych garnkach są niewielkie, to do ich skutecznego usunięcia wystarczy zwykła sól kuchenna. Należy wsypać do garnka 2-3 łyżki soli i zalać wodą. Następnie zagotowujemy i zostawiamy na chwilę. Na koniec należy dokładnie wypłukać i osuszyć. Tak wyczyszczone garnki z pewnością będą lśniące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *