Garnki emaliowane a indukcja

Gotowanie na płycie indukcyjnej znacząco różni się od tego na kuchence gazowej. Wymaga zupełnie innego podejścia. Wiele osób zastanawia się wówczas czy warto decydować się na emaliowane garnki. Aby osiągać zamierzone efekty i cieszyć się ze swoich kuchennych naczyń, gdy posiadamy płytę indukcyjną, koniecznie należy w pierwszej kolejności zapoznać się z jej instrukcją obsługi oraz informacjami znajdującymi się przy garnkach.

Z całą pewnością garnek emaliowany ma liczne zalety, wskazuje się m.in. na jego pozytywny, a może właściwie obojętny wpływ na nasze zdrowie, gdyż nie powoduje on zmian w smaku oraz zapachu przygotowywanych potraw, i jeśli nie jest uszkodzony, to żadne szkodliwe substancje nie przedostają się do żywności.

Czym jest emalia?

Emaliowana powłoka na produkowanych obecnie garnkach składa się z mieszaniny szkła oraz pigmentu. W konsekwencji uzyskujemy możliwość uzyskania dowolnego koloru garnków i ich dopasowania do naszego wnętrza. Tak wykonana, szklana powłoka daje możliwość gotowania, podsmażania, ale i przechowywania przygotowanych dań.

Zdaniem specjalistów właśnie szkło stanowi najlepszy, najbezpieczniejszy i najzdrowszy surowiec do gotowania. Korpus każdego z takich garnków przygotowany jest ze stali, a pokrycie jej szklaną powłoką sprawia, że powstaje bariera uniemożliwiająca przedostawanie się związków metali do naszych potraw.

Nie bez znaczenia dla konsumentów jest również wyjątkowy wygląd garnków emaliowanych. Mogą one być bowiem w najróżniejszych barwach i posiadać oryginalne wzory. To jeden z czynników, który sprawia, że wiele osób zdecydowanie chętniej decyduje się właśnie na takie garnki, niż inne popularne – ze stali nierdzewnej.

Jakie są korzyści związane ze stosowaniem garnków emaliowanych na płycie indukcyjnej?

  1. Garnek emaliowany to pozytywny wpływ na nasze zdrowie – związki metali nie mają możliwości przedostania się do naszego pożywienia.
  2. Nie ma śladów na zewnętrznej części garnka – gotowanie w garnkach emaliowanych na płycie indukcyjnej nie powoduje zmiany ich barwy na skutek ogrzewania płomieniem.
  3. Są piękne, kolorowe i błyszczące.
  4. Grzejna powierzchnia na płycie indukcyjnej nie wykazuje wrażliwości na gwałtowne zmiany temperatury.
  5. Nagrzewanie równomierne – stalowy korpus oraz płaskie dno sprawiają, że emaliowane garnki równo się nagrzewają, tak więc jakość przewodzenia ciepła jest bardzo wysoka.

Niewłaściwe stosowanie garnków emaliowanych na indukcji wiąże się z szeregiem zagrożeń:

  1. Zawsze przed rozpoczęciem gotowania należy sprawdzić czystość płyty — żadne elementy, takie jak sól czy np. kwasek cytrynowy nie powinny znajdować się w nagrzewanej części płyty.
  2. Olej lub tłuszcz powinny być gotowane pod nadzorem – w przeciwnym razie może dojść do pożaru.
  3. Pojawienie się zabrudzeń na płycie lub garnku może skutkować ich uszkodzeniem w wyniku kumulacji ciepła.
  4. Zabrudzenia na płytach grzejnych i garnkach, stanowią zakłócenie dla przekazywania ciepła i mogą doprowadzić do pojawienia się odprysku we wnętrzu naczynia.
  5. Jeśli będziemy przesuwać garnki po powierzchni płyty, możemy doprowadzić do jej zarysowania.
  6. Na płytach indukcyjnych generowane jest silne pole elektromagnetyczne, które sprawia, że nagrzewanie następuje bardzo szybko. W związku z tym nigdy nie należy podgrzewać patelni lub garnka bez zawartości.
  7. Prawidłowe rozprowadzanie ciepła gwarantuje właściwe dopasowanie wielkości garnka do powierzchni płyty indukcyjnej.
  8. Płyta indukcyjna nie wykazuje odporności na uderzenia, z tego powodu powinno się traktować ją jak szkło.
  9. Warto postawić na stopniowe nagrzewanie i dla bezpieczeństwa włączać na początek średnią moc płyty, w szczególności, jeśli stawiamy do odgrzania dane bezpośrednio wyjęte z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *