Czym są garnki emaliowane?

Garnki emaliowane produkowane są z wykorzystaniem stalowej blachy. Emalia to nic innego jak technika zdobienia wyrobów wykonanych z metalu z zastosowaniem szkliwa. Powstaje ono poprzez odpowiednie wymieszanie sproszkowanych materiałów: kreda, piasek, a do tego odpowiednie topniki oraz pigmenty.

Wymagania techniczne

Sam w sobie garnek emaliowany wykonany jest z metalu, który dopiero pokrywa się szczelną powłoką. W związku z tym również sam metal musi spełniać odpowiednie wymagania. Przede wszystkim jego temperatura topnienia nie może być niższa niż w przypadku samej emalii, oprócz tego zaleca się, aby posiadał on możliwie jak najgładszą i najczystszą powierzchnię, co pozwoli zapobiegać ewentualnym odpryskom emalii. Z tych właśnie powodów, w celu tworzenia korpusów emaliowanych garnków wykorzystuje się stal, która spełnia wszystkie niezbędne warunki.

Proces produkcji

Zewnętrzna część blachy stalowej pokrywana jest opisywaną powyżej emalią. We wnętrzu umieszcza się najczęściej powłokę ceramiczną, która cechuje się wysokim poziomem bezpieczeństwa dla człowieka i nie wydziela jakichkolwiek szkodliwych zapachów czy substancji. Po pokryciu stali emalią garnki umieszczane są w specjalnym piecu, gdzie pod wpływem wysokiej temperatury na stałe łączą się z metalem.

Jakie zalety mają emaliowane garnki?

Zestaw garnków emaliowanych można nabyć w różnych kolorach i wzorach, co sprawia, że będą świetnie pasowały do każdej kuchni. Ogromny poziom elastyczności w produkcji wzorów, na tym rodzaju garnków sprawia, że nie tylko zyskujemy możliwość dopasowania ich do wystroju, ale również do naszych indywidualnych upodobań.

Co również niezwykle istotne są one w pełni antyalergiczne i bezpieczne dla środowiska naturalnego. Można je wykorzystywać do przygotowywania dań dla małych dzieci. Z pewnością są one w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia.

Emaliowane garnki nadają się do przygotowywania potraw na każdym rodzaju kuchenki – gazowych, elektrycznych, indukcyjnych czy ceramicznych. Niektóre można również używać w piekarnikach, jeśli są odpowiednio przystosowane, to nawet z pokrywkami. Naczynia te nadają się do mycia w zmywarkach, nie wymagają polerowania, są odporne na chemię czyszczącą i łatwo jest utrzymać je w czystości.

Są to produkty wytrzymałe, gotowały w nich nasze babcie i mamy i z całą pewnością w wielu domach takie egzemplarze przechodzące z pokolenia na pokolenie zachowały się po dzień dzisiejszy. Zastosowane rozwiązania stanowią również ochronę przed przywieraniem gotowanych dań, które łatwo i przyjemnie przygotowuje się w takich naczyniach.

Czy warto kupić garnek emaliowany?

Z pewnością jest to wybór idealny do wielu gospodarstw domowych. Świetnie sprawdzi się w wielu kuchniach. Pamiętajmy jednak, że jeśli przypadkiem dojdzie do jego uszkodzenia, powinno się go wyrzucić. W powstałej szczelinie mogą pojawiać się bakterie, może dochodzić do wydzielania się szkodliwych substancji, a gotowanie stanie się mniej wydajne. To jednak mimo wszystko praktyczny, tradycyjny, jak i nowoczesny wybór.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *