Brytfanna emaliowana – praktyczna w domu

Nasza kuchnia jest już niemal wyposażona mamy zestaw garnków emaliowanych, emaliowany czajnik, to brakuje jeszcze wyjątkowej brytfanny emaliowanej, która pozwoli, chociażby na przygotowanie pysznych, zdrowych i pożywnych warzywnych frytek. Można w tym celu wykorzystać różne warzywa, a na koniec podać gościom w wyjątkowy sposób. Z pewnością to ciekawe i nieszablonowe rozwiązanie sprawdzi się na imprezach, ale również na co dzień, gdy pojawia się ochota na zdrową przekąskę.

Wykorzystaj brytfannę emaliowaną

Zdrowe frytki pieczemy, a nie smażymy w głębokim oleju, dlatego potrzebujemy naczynia, które wstawimy do piekarnika, umożliwiające rozłożenie produktów na większej powierzchni, i równomierne nagrzewanie. Garnek emaliowany w tej roli się nie sprawdzi, jednak brytfanna z pewnością.

Dla uniknięcia przywierania kawałków warzyw warto brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy na nim pocięte w słupki ziemniaki, marchewki czy buraki, można lekko polać je olejem roślinnym lub posypać przyprawą, np. ziołami, a posolić bezpośrednio przed podaniem.

Inne dania z brytfanny emaliowanej

Ilość pomysłów na wykorzystanie brytfanny emaliowanej jest niezliczona. A dodatkowo wiele z nich jest tak piękna, że możemy wystawiać je bezpośrednio z piekarnika na stół i prezentować przygotowane danie w pełnej krasie. Brytfanna taka sprawdzi się do pieczenia mięsa w otoczeniu różnych warzyw i dodatków, ale również do przygotowania najróżniejszych zapiekanek, np. ziemniaczanych lub makaronowych. Takie danie będzie nie tylko pyszne, ale również wyjątkowo efektowne.

Po co mi brytfanna jak mam garnek?

Oczywiście niektóre garnki emaliowane nadają się, aby wstawiać je do piekarnika, nawet razem z pokrywkami, jednak mają one zdecydowanie mniejszą powierzchnię dna i nie dają możliwości tak pięknego wyeksponowania potrawy. Brytfanny są zwykle również bardziej pojemne. Tak samo, jak emaliowane garnki nadają się również do przechowywania żywności. Wykonano je bowiem dokładnie w tej samej technologii. Pamiętajmy, że wstawiając i wyjmując naczynie z piekarnika, musimy bardzo uważać, aby go nie uszkodzić i nie dopuścić do odprysku lub zadrapania, które może skutkować koniecznością jego wyrzucenia.

Uwaga gorące!

Jeśli planujesz zakup brytfanny emaliowanej, to warto wyposażyć się również w odpowiednie rękawiczki do gorącego. Najlepiej takie, aby złapanie nawet bardzo ciepłego naczynia nie wywoływało uczucia poparzenia na dłoni. Będzie to miało znaczenie np. w sytuacji, gdy planujesz przenosić ugotowane danie z piekarnika prosto na stół, gdyż często trzeba je wówczas trochę potrzymać w rękach. Niektóre rękawice gastronomiczne cechują się taką wytrzymałością na temperaturę – najbezpieczniejsze będą takie, które pozwalają uchwycić rozgrzane żeliwo.

Udany zakup

Z pewnością, jeśli zdecydujesz się na zakup brytfanny emaliowanej, to takiego zakupu nie będziesz żałować. Jest to rozwiązanie przydatne w każdej kuchni, w którym w krótkim czasie wyczarujesz niesamowite dania, nawet dla małych niejadków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *