Bezpieczny dla zdrowia czajnik

Wybierając czajnik do naszej kuchni, kierujemy się upodobaniami, pierwszym wrażeniem, czasem ważna jest kuchenka, jaką posiadamy. Wybór odpowiedniego czajnika jest równie istotny co innych naczyń kuchennych – tu zastanawiamy się, czy postawić na komplet garnków emaliowanych, żeliwnych czy ze stali nierdzewnej. Jaki więc wybrać czajnik – ceramiczny, ze stali, a może właśnie emaliowany?

Zdrowy, czyli jaki?

Jeśli chcemy kupić czajnik, który będzie w pełni bezpieczny dla zdrowia naszego i naszej rodziny wybór zdecydowanie się zawęża, gdyż pozostają nam czajniki ze stali nierdzewnej lub emaliowane. Z pewnością wyeliminować można plastikowe, elektryczne czajniki, które nie są uznawane za bezpieczne. Niewskazane są również te wykonane z aluminium – sprawdzają się one jedynie w czasie wypraw typowo turystycznych, do których zostały stworzone.

Dobry czajnik

Gdy poszukujemy odpowiedniego czajnika, to jednym z kluczowych elementów będzie jego jakość. Powinny wykazywać wysoki poziom odporności na uszkodzenia, trwałość oraz łatwość w czyszczeniu. Dno czajnika powinno być stosunkowo grube, ważne jest również, aby naczynie to skutecznie utrzymywało temperaturę podgrzewanej wody.

Warto również skupić się na aspekcie zdrowotnym i bezpieczeństwie czajnika w tym zakresie. Polecamy więc wybranie takiego naczynia, które wykonano z materiału, niewchodzącego w żaden sposób w reakcje z wodą oraz żywnością, tak aby żadne szkodliwe substancje nie trafiały z niego do naszego organizmu. Przykładowo, gdy gotujemy w czajniku plastikowym lub aluminiowym, to niewielkie ilości tych materiałów mogą przenikać do wody, którą potem będziemy spożywać. Mimo niewielkich dawek są one niebezpieczne, gdyż jeśli takie nieodpowiedni czajnik będzie w naszym użyciu przez wiele lat, będą one gromadzić się w naszym organizmie.

Czajnik to kuchenne naczynie, z którego właściwie każdy z nas korzysta na co dzień i nie ma tu znaczenia czy potrafimy gotować, tak jak w przypadku gdy wybieramy zestaw garnków emaliowanych. Z tego powodu warto zwrócić, w czasie zakupów uwagę, aby został wykonany z materiałów bezpiecznych dla naszego zdrowia. Pośród produktów polecanych w tym zakresie wymienia się przede wszystkim czajniki emaliowane oraz te wykonane ze stali nierdzewnej. Ostateczny wybór należy do konsumentów, którzy dopasowują je do swojego gustu, wystroju kuchni czy innych naczyń.

Czajnik dobry dla naszego zdrowia

Za jeden z najzdrowszych czajnik uznaje się ten pokryty warstwą emalii. Stanowi ona mieszaninę szkła, a właśnie ten materiał uznaje się za najbezpieczniejszy dla człowieka w kontakcie z żywnością. Każdy czajnik jest 2 lub 3 razy pokrywany warstwą emalii – pierwsza ma kolor czarny i stanowi bazę, następnie wybierany jest kolor i w zależności od produkcji i właśnie barwy nakłada się jedną lub dwie warstwy. W większości fabryk proces ten odbywa się ręcznie, przez co na naczyniach emaliowanych możemy znaleźć niewielkie niedociągnięcia, jednak sprawia to, że stają się one jeszcze bardziej wyjątkowe.

Równie dużą popularnością cieszą się czajniki wykonane ze stali nierdzewnej. Nasz wybór powinien jednak padać jedynie na te wysokiej jakości. Są one również często barwione na zewnątrz, dla uzyskania innego ciekawego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *